Thursday, September 11, 2008

Mercun oh mercun!

Yesterday i have to take EL. Reason being, Umi Adam & Dina nak kena jaga anak nye yang bongsu di hospital Sungai Buluh? Kenapa ye? Hospitalized gara2 mercun you.

Alkisahnya, Selasa petang masa ambik Adam. I've noticed Umi nye tak ada kat rumah. Tapi takde lah i tanye2 kat anak umi yg sulung tu. Mungkin tgh mandi ke apa kan. Ambik budak2 tuju ke kereta, Adam dah start ngan story mory dia dalam bahasa "german" dia. Bunyi tu ada la sikit2 yg boleh faham.. mercun..meletup..sakit, then dia tunjuk tgn dia. Me and man dok interpret la cite dia tu.. ni sure ada org main mercun and injured. But then, sapa ye? Anak umi ke? Tu sebab umi nye tak ada tadi kot. Hmmmm...

So lepas berbuka tu, I kemas2 beg baju si Adam. Ada kunci rumah umi kat dlm tu. Laaa.. so i sms Umi. Umi replied back cakap dia kat hospital, anak nye nak kena operate. Huh??? Sakit apa lak ni. Then teringat cite Adam. So suruh Adam cite lagi sekali. Hehehe.. Bukan apa, saje suka dgr bahsa "german" dia tu. Then umi sms cakap injured main mercun. Hah! Sah lah tu!

Pagi2 buta lepas sahur, dapat satu lagi sms dari Umi cakap tak boleh nak jaga Adam & Dina. It's ok, me can take EL. No worries. Lagipun tak ada keje sgt kat ofis ni. Tapi kalau ada keje sekalipun, dah tentu2 I EL gak..pedulik.. Normally, kalau Umi tak boleh jaga, anaknye yg sulung (form 5) boleh ponteng sekolah tolong jaga budak2 ni. But this time tak boleh la sebab yg sulung tu ada trial SPM. So what did we do when Mama was on EL? Next entry lah cite.. hehehe..

So this morning, hantar la budak2 tu mcm biasa kat Umi. Baru la dpt cite yg sebenar2nya nak compare kan ngan cite bahasa "german" adam tu. Rupa2nya, mercun tu kawannya yg bagi. Dia selama ni mmg tak pernah main mercun. Paling2 pun main bunga api je. So bila dapat mercun tu, katanye tak reti nak main mercun tu rupa apa. Dia pegi bakar sumbu tu and biarkan mercun tu meletup kat tgn dia. Adess..ngerisss.. So jari tengah dia tu, dagingnya hancur sikit. Alhamdulillah, tulang still intact. But the salur darah, satu dah hancur. Satu lagi is weak. Yg weak tu, kalau terus weak, boleh jadi penyebab nak kena potong jari tu. But if OK, then the jari boleh survive. Let us pray for anak Umi's well being...

2 comments:

Nizam said...

nasib baik dia tak main meriam buluh ... kebabommmmm !!!!

Azah said...

Kalau mercun bola tu pun tak reti nak main mcmana.. ni kan plak meriam buluh wak oi..