Wednesday, December 9, 2009

Sekilas bersama Adam

Lokasi : Bilik air di rumah
Situasi : Adam baru lepas berak ek ek

Adam : Mamaaaaaaaa
Mama : *Buat tak dgr*
Adam : Mamaaaaaaa.. adam dah sudahhhhhh
Mama : ok ok.. *dgn tak rela hatinya*
Mama : Adam ni kan dah besar, basuh ek ek sendiri laaaa..
Adam : Tak nak, nanti tgn adam kena taik..

Cehhhhhhhhh..


Thursday, November 19, 2009

Press Statement

Senjak dua menjak ni ramai bercerita.. "Azah naik mercedez mata belalaaaaang wooooooo"

Maka dgn ini saya nak maklumkan, tu bukan kereta saya, bukan juga kereta hadiah menang peraduan teka silangkata atau yg sewaktu dgnnya, bukan juga kereta sugar daddy..

Itu cuma kereta company husband saya..

Harap maklum.. Majlis boleh bersurai sekarang.. Refreshment di bistro.. Nanti kalau nak ambik gambar saya naik merc, boleh turun bawah kat lobby saya pose special untuk peminat2 saya

Alamak..terlebih sudah..!


Monday, November 2, 2009

Kesian sungguh

Di satu malam yg dingin di dalam kereta menuju pulang dari JJ bukit tinggi ke Puncak Alam tapi nak pergi singgah makan dekat Bukit Raja, kedai chicken chop which i've ordered t-bone steak and man order nasi goreng kambing while budak2 makan fries goreng tapi adam tak nak makan sgt sibuk nak main dgn kereta baru dia..

Ok balik pada cite di satu mlm yg dingin dlm kereta tu, kami ternampak segerombolan kereta honda jazz gitu..

Babah : Ma, kereta honda jazz ma.. satu group
Mama : Haah, baru balik teh tarik session kot nih
Babah : Pakai honda jazz jom ma
Mama : Jazz sesuai untuk mama je.. for lady driver.. Untuk org lelaki tak cun lah
Babah : Ye ke? Tak pe la, mama drive, babah duk sebelah je
Mama : Mana bolehhhhh.. tak boleh tak boleh

Alkisahnya, ini adalah conversation org2 yg berangan nak kereta cun tapi tak mampu kaedahnya. So mcm2 alasan di create untuk menyedapkan hati sendiri..

Kesiannnnn...

Wira pun wira lahhhhhh..

Lain la org tu kan..toyota vios baruuuuuu..

Wednesday, October 21, 2009

Cerita 1 dan 2

Apa dah jadi
Apa dah jadi
Sampai sekarang tak update lagi

Miahahahaha.. Sungguh sangat extremely busy sampai tak ada masa nak menghapdet blog ni. Cerita rasanye mcm bnyk je nak di ceritakan.. tapi masa tu yg mencemburui diriku.. sangat cemburu ok.. Sampai nak gi toilet kat ofis pun dok fosfon2

Since hari ni balik lewat sikit dok tunggu abang..so mari kita berjimba di sini.

Cerita 1
Last wiken, eh last last wiken, kita menyambut hari jadi adam dan dina. Meriah rumah dgn mak tok and tok abah and mak de and pak de and mak su and pak su and lyssa and honey bani. Diorg dtg ni a.k.a hari raya a.k.a hari jadi la kira nya ni. Datang pun sekali setahun la kan especially mak su ngan pak su yg tak paham2 jalan nak dtg rumah. Pak su tu boleh dimaafkan jugak la kan sbb mmg tak pernah sampai. Mak su tu pehalllll tak tau jalan! Datang dah berdoyon2 kali lagi tak paham2..

So ni ada serba sedikit gambar di hari kejadian.. Untuk perhatian, gambar adalah blur sbb yg mengetip gambar tu tangan gigil ke hapa weh mak su?

Gambar kek..eskrem kek di beli oleh mak de somewhere kat KL sbb mama nya adalah tak ada masa nak pergi beli kek with the car yg takde, bertapa di workshop untuk another gazillion years.. hatiku adalah sakit kalau cite pasal kereta.. SAKIT YG AMAT! ok ok..back to hari jadi..

Tuan puteri sibuk mengedjas baju gown dia. Tuan putera punyalah tak suka org bising2 jerit nyanyi happy birthday sampai tutup telinga. Tu mak de la tu, nyanyi kelaut wehhhhh!!! Yg pink kaler tu, is lyssa. Dia adalah tukang tumpang tiup lilin dan jugak tukang tumpang bukak hadiah. Takpe kita relakan dia tumpang. Banyak pahala kita dapat. Eh ye ke?

Bukak hadiah pakai kaki. Korang boleh ke? Adam je boleh tau! Antara hadiah2 nye ialah tepon, klip2 rambut and beg utk dina.. Abang dapat barangan ben 10. Mekasih semuaaaaa!!! Tahun depan bagi hadiah lagi yekkkkkk..miahahaha..


Cerita 2
Takde cerita cuma nak bagi tunjuk gambar raya budak2 ni je


Daaaaaaaaaaaaaaaa...

Thursday, October 15, 2009

Duit raya punya penangan

Kita kecik2 dulu kan, kalau time raya, apa yg paling kita suka? Sure la duit raya kan. Kalau kekecik dulu pegi beraya rumah org, kalau dpt 20sen pun dah cukup happy. Apatah lagi 50 sen! Kalau seringgit..mau nangis dibuatnya kot depan tuan rumah tu..

Pernah tak korang jumpa budak2 yg sgt demanding pasal duit raya ni? Kami ada kisah nak cerita pasal ni.

Last wiken, dah malam la.. hari ahad malam isnin, ada 4 org budak2 lelaki, umur lingkungan 10, 11 tahun la.. Dah pandai bawak motor merempit malam2 terjah rumah org nak beraya. Kebetulan rumah kami ni ada neighbour2 datang rumah, so terbuka terang benderang la kan. So agaknya diorg pun target lah. Ok jom kita pergi beraya rumah pakcik ni.

Diorg bagi salam, kami jawab salam, hubby pun ajaklah diorg masuk. Harus diingat jam dah menunjukkan pukul 10mlm ok. Masuk pintu pagar tu, ada la wakil yg berkata, "Kitorg datang nak duit raya je". Boleh gitu? Aaaahh boleh la kan. At least diorg jujur kan kan. So hubby pun gi la selongkar beg tu ambik mana2 sampul2 raya yg mmg kitorg dah isi dgn duit raya. Ok..ambik sorg satu.

Dan2 tu jugak diorg bukak sampul tu. Alih2 ada sorg patah balik kat hubby. "Pakcik, diorg semua dapat 2 ringgit, saya dapat seringgit je". Oooooo mak aaaiiiiiii.. kooooooo budakkkkkkkkk..mana la kau belajar kan? Ko tak nampak ke rumah acik ni, guna grill besi tu jek ha. Ko tgk porch rumah acik ni, tak bertiles pun tau. Ko tgk kereta apa acik pakai ni, kete kancil je ok. Ko demand lebih2 plak ehhhh..

Lepas tu siap mintak kat pakcik ni.."saya ada 4 org kawan lagi belum sampai ni cik. Saya ambikkan duit raya untuk diaorg boleh?".. OOooooo makkkk aaaiiiii lagi sekali.. Ko sekolah mana ni budak? Sakit jantung aku tgk budak2 ni lah. Nasib baik korg blah tau. Kalau tak blah, bak mai no tepon mak pak korg, acik nak mintak mak pak korang sekolahkan korang lebih2 sikit..

Budak2 zaman sekarang!

Wednesday, October 7, 2009

Cayang bucuk mama edisi 2

Boleh plak u all, eden terlupo nak buat entry ni semalam.. kejam sungguh kejam


Anyway this one is for Adam


Happy Birthday to you

Happy birthday to you

Happy birthday to Adaaammmmmmm

Happy birthday to youuuuu


Happy birthday sayang mama!

Friday, October 2, 2009

Hancur hatiku mengenang dikau


Hatiku hancur sehancurnya bumper belakang kereta wira ku.


Ye kawan2, pagi2 Rabu hujan lebat, kereta wira ku telah disondol oleh sebuat kereta picanto. Time tu hujan adalah lebat and perjalan turun bukit tu seolah2 mcm turun roller coaster. Kereta depan dah break, dgn perasaan cuak di hati siap berbisik "Alamak, ni sure kena ni". Kebabommmm.. oh exaggerate bunyi itu.. Kita tukar sikit, crash boom bang, kereta belakang tak sempat break, sondol nye my car.. Maka automatik saya menjerit AaaaaaaAaaaaAaaaaaaaa..ntah berapa belas harakat da.. S
ambil kereta terswirve ke kiri jalan naik atas rumput. Panik gila time tu. Rasa mcm nak mati pun ada. Seriusssss!!!! Ketaq lutut terdiam dalam kereta beberapa minit.. Hidup lagi rupanya aku nih..alhamdulillah.. Dapat jumpa adam and dina lagi..

I'm lucky
1. I wore my car seatbelt. Kalau tak pakai, confirm kepala terhantuk, or badan terhantuk kat stering kereta yg keras tu. Adalah akan mengakibatkan kecederaan yg melampau jugak sbb the impact was hard. Sangat hard!

2. I was damn ready menunggu kereta ku di sondol oleh kereta belakang. Kalau tak ready, rasanya tangan ni mau terlepas pegang stering tu. So mental dlm beberapa saat tu dah boleh agak what would happen dalam masa beberapa saat seterusnya. Tangan time tu dah pegang kuat stering kereta tu, knowing what would happen

3. Adam and Dina not in the car. Kalau diorg ada, i could not imagine what could happen! Dah la masing2 tak suka diikat seatbelt.

4. My car telah tergerak secara otomatiknya ke kiri. Kalau gerak straight jugak, that's it, kena plak kereta depan. Kalau pecah cermin depan tu..eeeiiii ngeriiiiii....

Most important of all, syukur Alhamdulillah sbb I am still in one piece, still boleh bercakap, boleh berjalan, boleh berjumpa dgn org2 yg disayangi, boleh sambung pergi open house lagi, boleh siapkan SAP technical upgrade kat ofis ni.. *ecehhhhhh...*


Trauma kah? Trauma jugak la sikit. Lepas ni kalau hari hujan, i'm going to drive 60-70km per hour. Ada aci ke?

Monday, September 28, 2009

Cayang bucuk Mama

Jom nyanyi ramai2..


HAPPY BIRTHDAY TO YOU

HAPPY BIRTHDAY TO YOU

HAPPY BIRTHDAY TO DINA

HAPPY BIRTHDAY TO YOUUUUUUU..

Muahhhhhhhhhhhhh..

Thursday, September 17, 2009

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

Diumumkan blog ni akan bercuti selama 10 hari. Ala mcm la ramai sgt yg nak dtg visit blog ko Zah.. Ko bukak time raya pun org tak de herannya..

So di kesempatan wujudnye blog ni, saya tuan punya blog & famili, menyusun 10 jari, minta ampun dan maaf jika ada salah silap, terkasar bahasa. Raya nanti jemputlah datang ke rumah saya yg tak seberapa itu. Ada ke cina apek datang pasang railing langsir haritu dia cakap, rumah u kecik woh. Yes i know, saya adalah tidak berduit untk beli rumah yg besar2 mcm lu apekkkkkk oiii.. Grrrrr...

Oh berbalik pada ucapan, ye sila datang rumah saya. Open haus? Hmmm rasanya takde.. Tapi mcm nak buat besday dina and adam. Tapi tu bukan open haus ye. Cuma acara potong kek je lah with families. Satu kek kan bunyi tu? Takde S kan belakang kek tu.. aaa ok ok..

Have a safe journey back to kampung u ols. Have a nice hari raya. Have a wonderful time with families back at kampung. Jangan main mercun. Duit angpaw raya tu save2 la untuk dina and adam. Jangan lupa bergambar raya sefamili..

Peace!

Wednesday, September 16, 2009

Syawal dah nak tiba korang

Syawal dah nak dekat. Pejam celik pejam celik, ramadhan dah nak tutup buku dah. Kejap je kan?

My cuti raya starts this Friday. Why awal sgt? Sebab ramadhan ni langsung tak ambik cuti tau.. MC pun tak. So di kesempatan friday tu nanti, nak kemas rumah lah, nak kemas barang2 untuk balik kampung.. oo ooo ooo balik kampunggggg..ooo ooo ooo balik kampunggg.. hati girangggggg.. terbayang2 wajah yg ku sayang.. Ok ok..melalut di situ..

Friday nanti adalah hari yg paling busy rayanya. Pagi2 dah pegi hantar adam and dina rumah acik. Ye diorg kena pi sana sbb mama dia nak kerah tenaga kat rumah. Kang kalau diorg ada.. bukan saja tenaga akan digunakan, malah suara akan terpaksa dibazirkan sekali. So lepas hantar diorg, operasi start dgn basuh baju budak2. Actually, operasi membasuh kena start the night before untuk sarung2 sofa. Sarung sofa tu ada hasil kerja tangan budak2, so confirm memang tak boleh hilang. Kalau korang dtg rumah nanti, buat2 la tak nampak grafiti atas sofa tu ok.

Sambil mesin membasuh, boleh vacuum, kemas dapur, cuci balang isi kuih, mop lantai, tukar langsir. Eh langsir dah siap ke? Ni pun satu lagi, kalau korang dtg rumah nanti tgk rumahku punye langsir adalah senteng, sila jangan tegur. Tu maknanye langsir yg ditempah belum siap.. Uhuk. Settle bahagian bawah, kita naik atas pulak untuk bilik. Tukar cadar and vacuum. Lepas tu boleh sidai baju and tadaaa.. settle.

Budget siap semua kerja tu from 7am to 10am. Provided lepas hantar budak2, mama nye tidak sambung melayan tido di atas sofa plak. Lepas tu siap2 nak keluar plak. Ke Giant nak beli barang dapur and pampers and susu budak2. Lepas tu nak cari tudung thennn lepas tu nak cari henbeg untuk mak and a kasut for me. Mana nak pegi nak cari henbeg eh? paling dekat rasanya subang parade. So ada harapan cerah nak ke SP tu friday nanti. Atau kita gi SACC mall. Lagi senang dan dekat. Kasut confirm ada situ, ada vincci, ada primavera. Mungkin choice kasut adalah ok. Tapi choice henbeg rasa mcm tak de choice. Yg ada situ cuma bonia. Kenapa takde Coach.. I nak belikan mak i beg coach tauuu..Miahahaha.. Statement paling penipu tu..

Balik dari shopping, nak kena kemas barang/baju untuk balik kampung.. ooo ooo ooo balik kampunggggg. Baju raya dah put aside siap2. Ambik lipat2 terus masuk satu beg khas, koleksi hari raya gitu. Baju basahan budak2 kena extra sikit. Maklumlah diorg tu kang, kalau balik melaka, siap le berlengasssss.. i can imagineeee..

Lepas tu kalau ada time, i can rileks kejap. Pastu siap2 gi PARAM. Ke tak payah? Sebab kitorg nak gerak lepas berbuka. So rasanya buka light2 je kot. Lepas tu keluar boleh singgah mana2 makannnnnn.. kan kan? Sungguh bernas cadangan ku.. Poyo kan?


Tangga Raya

Hari ni lewat masuk ofis lagi. I clocked in pukul 8.04 am. Masuk hari ni dah 3 kali lewat berturut2. Mencik betul..

3 hari lewat tu semua sebab jam because of accident. 2 hari accident di tpt yg sama. 2 hari tu mamat tergolek dari motor. Kesian lah nak raya2 ni, accident plak.

Hari selasa punya accident lagi hebat. Motokar berderet2 kena. Ada dlm 5 biji rasanya. Tu pun kesian. Nak raya2 ni, kereta pulak kena masuk workshop. Abis tu kalau tak sempat siap, mcmana agaknya diorg nak balik raya kan? Untuk org yg ada berbiji2 kereta kat rumah, tak pe la jugak. Setakat kereta pergi pasar yg accident, apa lah sgt kan. Tapi untuk org yg ada itu lahhhh sebijik kereta yg paling di sayang, diriku tumpang simpati. Semoga kereta kalian siap keluar workshop before raya..

Bercakap pasal kereta ni, semalam neighbour dpt kereta baru. Kereta raya namanya. Kereta jenis apakah itu? Hebat!!

And me? Tak dpt kereta raya pun tak pe lah. Saya ada
Kuih raya
Baju raya
Langsir raya
Rail langsir raya
Roller blind raya
Alas meja raya
Dan yg paling penting, tangga rayaaaaaa..

Hantu raya je takde.. miahahaha..


Wednesday, September 9, 2009

Dina Dina Dina


Ok.. This month is Dina's month. Boleh ke declare mcm tu? Eh sukahati lah kan.. Ni kan blog i..

Kenapa this month is Dina's month? Sebab bulan September is birth month of Dina. 28th Sept to be exact. Alamak nanti kita buat entry the day Dina was born ye. Tunggu 28hb lah. Tapi dina punya birthday tak ada yg menarik sgt sbb dia kena C-sect kan. So, evertyhing dah plan and I was ready mentally and physically masa tu. Zassss.. tarussss ada baby Dina..

So ppl, Happy Dina's month everybody!.. kekeke..


Friday, September 4, 2009

Don't break my heart

Waahhh tajukkk..lain macam je bunyikk??? What happen? Nak kena nyanyi lagu tony braxton mcm ni..

Ahh sudah sudah.. jgn nak spekulasi.. ni nak cite ni.. Sapa tgk iklan Jangan merokok kat tv? Uihhh..sungguh meruntun jiwa tgk iklan tu.. Korang kalau tak meruntun jiwa, tak tau la korg ni alien kot..

Penceritaan iklan ni menarik. Credit to tukang yg buat cerita tu. Iklan ni dia nak tunjuk mcmana BAHAYAnya rokok tu pada kita. Ada ibu yg kena kanser mulut, sampaikan anak dia takut nak dtg dekat dgn dia. Sayu je dgr mak nye cakap 'i love u' kat anak nya..dgn pronounciation yg tak jelas sbb mulut/bibir dia dah teruk kena kanser. Sadis.

Then ada scene a husband dying of kanser paru2. Slowly dia bukak oksigen yg melekap kat mulut tu and say to his wife..'Maafkan abang' and 'Maafkan ayah' to the unborn child dalam perut the wife. Sadis jugak. Korang tak rasa sadis ke? Teruk ahhhh.. Korang kena tgk baru ada feel..

Each time lepas iklan tu.. i would tell budak2 kecik kat rumah tu.. JANGAN MEROKOK.. Owh..sambil2 tu jeling2 kat babah nya tu sekali ye. Actually tuju nye utk babah la kan, tapi kita buat secara psaikologi gitu...kononnnnnnn..


Tuesday, September 1, 2009

Anak2 mama dah besar..uhuk..

Bulan ramadhan ni, spent time lebih sikit kat masak-memasak di rumah. Lagi2 plak cuti wiken panjang sampai hari isnin (Merdeka and next week nuzul quran lagi.. Sapa tak cuti nuzul quran tu jgn jeles yeee). Also time2 ramadhan ni, kalau waktu berbuka, adam and dina kena makan sendiri. Diorg duduk sekali kat meja makan and berbuka sama2 ngan mama and babah mereka dan keluarga mereka..

Kiranya ni first time la dina makan nasi dgn sendirinya. Habis terabur nasi je lebih. Macam ada lubang kat bawah dagu tu. Adam plak, makan nasi sampai habis. Terharu mama nye tgk nasi kat pinggan dia licin..Adam, mama masak sedap sgt kah sampai berusaha nak habiskan nasi dlm pinggan tu?

I love u lah Adammmm!!! And of cos Dina also...sebab bawak pinggan plastik dia masuk dapur bila dah habis makan.. I LIKE!!!! Anak2 mama dah besarrrr...




Thursday, August 27, 2009

All about Dina

Pagi semalam punya cerita was all about Dina..

1. Dina meraung dlm bilik sorg2 lepas mama sedang elok hidangkan sahur. Nasib baik mama sempat masak.. ceyyyy masak la sngt kan. Eh panas2 kan lauk is part of masak wuttt.. Elok je lepas cedok nasi masuk pinggan, terdengar le teriakan Dina dari bilik kat atas tu. Kelam kabut kejut babah suh proceed sahur dulu. Mama pegi tenangkan budak kecik tu kat atas. Teresak2 kemain lagik. Buatkan susu sebotol, senyap dok kemam puting botol tu. Tapi dia sikit2 dia angkat kepala to make sure mama still ada kat sebelah dia. Kejap2 tgn dia meraba2 cari mama. Lepas babah sudah sahur dan dapat hisap sebatang rokok *sebatang ke? tah2 dua*, babah take over tpt mama plak. So boleh la mama turun makan sahur dgn rakusnya...huyoooo..buruk perangai..

2. Dina meraung lagi sekali masa mama bangun untuk mandi siap2 pergi kerja. Adohaiiii.. Masa mama tinggalkan dia kat bilik tu, rasanye kemain lena dah dia tido. Sekali lagi, kelam kabut mama terjah dia kat bilik. Kali ni mana boleh nak baring lagi dgn dia, ada yg tak sampai ofis kang, kena la on lampu and dia dgn riangnye dok tgk aksi mama dia iron baju dan bermakeup.. Makeup keeeee??? Tipu tak baik tauuu..

3. Dina punya bantal busuk tertinggal dlm rumah ketika kereta dah nak gerak ke rumah acik. Nasib baik baru nak gerak. Kalau dah sampai kat rumah acik baru teringat, nak buat mcmmana tu Dina? Aisehhhh.. Nak tak nak, mama jugak kena gi bukak pintu pagar, bukak kunci grill, kunci pintu depan, naik tangga, ambik bantal, turun tangga, kunci pintu, kunci grill, tutup pagar and masuk kereta. Penat ok. Habis kalori mama. Dah le puasa2 ni i need my kaloris..

Tapi takpe, biar mama penat mcmmana pun melayan Dina, yg penting ada senyuman manis pagi2 dari Dina for mama. Muahhhhhhhhhhhh.. Emo!

Tuesday, August 25, 2009

Menu berbuka hari ini

I was telling a friend, my other half dah beli lauk2 untuk berbuka. Menu :
Ikan cencaru bakar
Kari kepala ikan
Sambal udang petai
Kuih cucur badak

Aaaa.. sedap kan? Yg sambal udang tu the other half kata makan untuk sahur. Korang tau tak? Only after 10 years kawin, baru i know dia suka makan pedas2 time sahur. Boleh gitu? After 10 years ok.. Gile ignorance ko azah..

Anyway, back to my friend. Dia kata lauk2 tu sedap, tapi kalau i yg masak sure lagi sedapppp.. Friend, u are a true friend indeed... ngehehe.. Bukan tak nak masak tapi timing tu payah nak kejar. The other half balik at 5.15. Ofis dia langsung takde bagi balik awal ok untuk Ramadhan ni. Kejam! So by the time dia sampai my ofis lak, dah nak dekat 6pm. From ofis ke puncak alam another half an hour. So cuba korang congak2, sempat ke nak masak dlm masa less than an hour? Tak sempat kannnnn...

So tentu korang cakap, makan la after berbuka. Maknanya, azan maghrib je, makan kuih-muih dulu. Then sambung masak. Makan nasi around 8-9 mcm normal dinner. Hmmmm.. mcm tak thrill lah kan. Senjak kecik, tak pernah la buat mcm tu. Kira mcm ramadhan tu, breaking fast dah sinonim dgn jom makan nasi dgn meriahnye. So kalau makan after that, hilang rasanya ke-specialty-an bulan puasa itu. So much with alasan lah Azah! Orang special bulan ramadhan is the terawih..ko sibuk dgn nak makan dgn meriahnya..

Eh apesal entry kali ni mcm sessi mengutuk diri sendiri? Takpe.. jgn kutuk org lain kan kan, kutuk diri sendiri should be ok..

Monday, August 24, 2009

Sahur Sahur.. Mesti Mesti

Awal2 puasa ni mcm2 ke-kelam kabut-an nye.. Especially time sahur lah. First day sahur went fine. The other half ada keje balik lewat sikit so suh dia tapaukan mee goreng mamak je. Alhamdulillah, lepas sahur 1st day.

Come 2nd day, celik2 mata dah pukul 5.45. Alamakkk.. dah terlepas sahur. Sedihnya. Sedih oh tak dpt sahur. Makanye, without sahur, ke-melepek-an lah saya di rumah. Pagi dah siap basuh baju, sidai baju, lepas tu nak siapkan lunch budak2. Tu belum campur sesi jerit-menjerit dgn budak2. Lepas tu suap makan. Habis diorg makan, saya dah kenenongan. Tak larat dah terbaring sepetang. Teruk betul perangai berpuasa. Kalah budak2.

So lesson learned, hari ke-3 MESTI MESTI bangun sahur. MESTI ok.

So persediaan pertama. Tido awal. Dalam 10.15 dah angkut Dina naik tido. Ok good good. Kita korbankan Smallville kat TV. Sedihnye pengorbanan itu, apatah lagi lepas tgk gazet si Lana nak kawin dgn Lex. Tapi tak pe lah, kang gara2 Lana and Clark, aku plak senoneng lagi seharian kat ofis.

Persediaan kedua - jam kat henpon di alarm kan pukul 4.00 am. Tak cukup dgn tu, lepas baring kat atas katil siap doa mintak "Semoga aku terjaga esok pagi pukul 4 pagi". Boleh gitu? Ulang 4,5 kali bagi termakbul.
Then, kul 12 Dina nak susu. Ok buatkan susu. Kul 2 dia mintak nak susu lagi. Tapi i know itu ngigau. Lepas tu dia senyap. Nak tergolak pun ada. OK, kul 3.40 i woke up. 3.40 to 4.00 is about 20 minutes away je kan. Ni kalau sambung tido, confirm tak bangun nih..

That's it, 3.45 bangun. Panas nasi. Masak air. Panaskan lauk. Pukul 4.15 dah kejut the other half. Masa duduk kat meja makan tu dia baru perasan not even pukul 4.30 lagik.
Babah : Awalnya bangun sahur *sambil buat muka bengang*
Me : tadi terbangun kul 3.40, takut terlepas lagi *cubaan mengjustifykan diri*
Babah : Awal sgt ni, pkl 4.30 pun belum *muka bengang lagi*
Me : Ok..nak makan, makan.. Tak nak makan, sudah *tu dlm hati je..kekeke*

OK time makan tu, dia stare pinggan tu mcm nak jadi ultraman kasi pecah pinggan tu. Last2 dia pun makan tak habis. Aaaa protes lah tu kena bangun pagi sangat. Protes tak protest, yg pasti me makan habis. By the time 4.45.. siap settle semua basuh pinggan..dapur dah berkilat *ok itu exaggarate*..

Mintak mahap lah ye babah kena bangun awal pagi.. ngehehe..

Adam's Day

Yesterday genap Adam 4 tahun ikut kalendar islam. He was born on the 2nd Ramadhan 4 years back. Masih ku ingat lagi situasi itu. Ikut jadual, dia patutnya dilahirkan on the 3rd week of puasa. Masa tu dah risau dah dok bayangkan betapa kelam kabutnye nanti nak beraya dgn nak beranak lagik. Masa first day puasa tu, digagahi jugak nak puasa. Elok datang ofis keje segala. Ikutkan checkup nye, hari esoknya.

Petang nye mcm biasa kalau first day puasa, mesti berbuka kat rumah MIL. Dah le tingin cara berlauk masa tu. Dapat plak kuih idaman kalbu tu kat Pasar ramdhan. Lepas makan nasi, ngap kuih tu. Alahaiiiii sedapnya. Tapi alih2 eh apesal rasa basah je ni. Memang confirm tak hingat masa tu time dah masa. Bangun boleh basuh pinggan..eh pelik..ada air keluar. Tiba-tiba, I heard myself talking sorg "Hello..itu air ketuban namanya". Wahahaha.. ok ok.. that's it. Jom kita ke hospitallll..

Admitted dlm kul 9+ mcm tu. Terus masuk labor room dah. Golek2 dlm labor room, kul 3 dah start kena push. Nurse tu sibuk cakap, push push mcm org berak keras. As usual, me being me, rasa nak tergolak pun ado. Kalau separuh org, rasanye nurse tu dah kena tendang kot..zasss melayang. Ok push punya push punya push, 3.26am, a healthy baby boy was born. Nangis tak hengat, siap doc tu cakap "Habis la u, anak u kuat nangis". Oh i dont care doctor, i've been wanting him for 6 yrs okeh! Nak nangis pun nangis lah.. Janji selamat..

Okeh.. itulah story di 2nd of ramadhan 2005. Orang sibuk bersilat kat dapur nak bersahur, me sibuk kat labour room. And of cos yg paling penting, org sibuk berpuasa, me sibuk berpuasa lepas org dah habis berpuasa. Jenuh!!!

Friday, August 21, 2009

Ramadhan is here

Ramadhan is coming. Tomorrow. Malam ni dah start prepare mentally and physically nak bangun sahur. Orang sibuk prepare nak pegi solat tarawikh, aku plak sibuk prepare nak sahur! Not good, not good...

So esok apa nak sahur ye.. Nak goreng ikan bilis dgn bawang and cili. Lagi? If u ask me.. that should be fine with me. Tapi kalau utk man, rasanye tak cukup tu. Apa eh nak masak.. Tapau luar, aci tak? Ngehehehe..

Pas tu esok agenda nye mcm biasa.. basuh baju, sidai baju, sapu2 rumah sikit. Tghari nak prepare food utk budak2 plak. Rasanya yg simple2 je lah kan. Makaroni goreng ke. Diorg tu dah sememangnye kemaruk makaroni tu.

What's for berbuka plak? Esok confirm berbuka kat rumah MIL kat klang. Apa menu? Tak tau lah. Sure penuh rumah tu kena serbu. Tapi ok gak ramai2 berbuka. And pastinye yg paling gembira will be adam lah. Dapat jumpa cousin2 dia yg dah sekolah. Dia mmg suka berkawan dgn org2 besar dari dia. Rela dibuli dan membuli.

So anyway, to all of u..
Happy berpuasa.
Semoga puasa kita diberkati olehNya.
Selamat bersahur.
Selamat berbuka.
Selamat semuanyaaa...


Tuesday, August 18, 2009

Kisah fishy..

Semalam lepas balik kerja, singgah kedai makan sat nak tapau dinner. Bubur ayam 1, nasi grg kampung 1 and nasi grg kerabu. Bubur tu untuk budak2 la kan sbb diorg ni kalau suruh makan nasi utk dinner, sgt lah tersiksa jiwa raganya.

Anyway, entry ni bukan nak cerita pasal makan. So sementara nunggu order siap, pegi la round2 kedai kat situ. Masa nak melintas jalan ni, nampak ada sorg pakcik ni, berhelmet, naik moto. Dia buat lintas langsung depan me. Tangan sebelah pegang handle moto, sebelah lagi tersorok sikit kat bakul moto dia tu. Slow motion je dia bawak..so dalam pada slow motion tu, i saw something fishy. Ye.. ada seperiuk nasi dan fish dlm bakul moto dia tu.

Hmmmmm.. apa ke benda dia nak buat dgn nasi + fish tu? Sambil bawak moto, dia makan ke? Takkan le, nampak mcm food kucing je rupa. Sekali tu..jeng jeng jeng. Dia stop. Dia genggam2 nasi dgn fish tu jadik segumpal. Then... ooooo..dia bagi kucing jalanan makan. Ada sekor kucing tgh nak melintas gak masa dia slow motion tu, so dia kepal2kan nasi + fish tu and bagi kat kucing tu...

Oh how sweet of u pakcikkkk..

Thursday, August 13, 2009

Reality check..

Cuba korang tgk kat tepi tu..2009 wish list.. wish list lah kononnnn kan..

Satu apa pun tak kesampaian.. now dah bulan 8.. tinggal 4 bulan je lagi. Confirm tak kesampaian punya lah.. Meh kita buat reality check sikit..

New fridge - yg ni confirm not this year. Sebab? Sebab rasanya nak beli fridge lepas extend dapur tu sikit. So this one, postpone.
Adam enter kindy - yg ni nak suh masuk nursery pun menangis2, apa lagi nak gi kindy. So kita postpone this one next year, umur 5 tahun.
New sony digicam - sony lama still boleh guna tapiiii sangat malas nak ambik gambar. So fosfon jugak to next 2 years hehehe..
Makeover hall rumah - yg ni kita buat workaround lah. Instead of makeover dgn barang2 baru, kita rotate je le barang2 ada kat hall tu kan. Cuma nak tukar langsir, rod langsir and rak tv kalu dpt. Ni bukan total makeover, cuma persiapan nak raya.. ngehehehe..agak over jugak
Insurance for Dina - ok this one i still want it by end of this year. So korang kalau korang adalah agen insuran yg berjaya, sila contact saya. Jom join kita..!
Family hols langkawi - ni confirm not this year. Tahun depan pun belum tentu jugak sbb rasa nak pi S'pore next year.
R5 for PMS - muahahahaha... no comment.. Lu pikirlah sendiri..
Cat wira black - hmmm.. ni mungkin jadi mungkin tak jadi. Apa2 hal tunggu lepas raya.. Ni pun dah bengkok buat kereta wira tu, tayar baru 4 bijik campur dgn benda2 remeh nak kena tukar..dah lepas 1k dah..

So.. out of 8 dlm list tu, 6 dah kena slash, tinggal 2. Yg 2 tu, 1 dah confirm nak jugak jugak, yg lagi 1 tu, tgk keadaan persekitaran dulu ye..

Thursday, August 6, 2009

Dina princess barbie doll



Suka dia pakai mende tu kat kepala. Abang dia pun ikut excited. So mama panggil dina as princess semalam. But the abang nyampuk, "Barbie doll lahhhhh". Oh ok.. "Dina princess barbie doll".. i like!!!


p/s : Thanks to aunty dora

Wednesday, August 5, 2009

Apa ke jadahnya..

Dah lama nak cite pasal ni tapi asyik terlupa je. Menyampah betul la.. Pakej sukan astro tu naik harga woi. So my total bil for astro.. kalau dulu 59.95, harga baru jadi 71.95. Apa ke jadahnya???? Grrrrrrrrrrrrrrrrr...&*#^$&^

Justification dari astro, dia kata kos penyiaran sukan dah naik. Apa ke jadahnya???? Nak naik tu naik sikit2 tak boleh ke aaa? Mcm minyak haritu, naik seposen dua posen sikit2. Ni korang terus up another 12 hinggit. Mangkuk ayun betul..


So.. let's see.. Babah..u want sports channel ke??? *dgn nada ugut* kekekeke..

Tuesday, August 4, 2009

Transformmmm...

Semenjak ada dua anak kecik kat rumah ni, rumah ku dah tranform menjadi ala2 dlm kandang sikit. Kat hall tu.. menuju ke tangga ada pagar.

And ada satu lagi pagar dari hall menuju ke dapur. Pagar tu dah melekat kat situ ada lebih kurg 4 tahun.
Now adam dah 4 tahun, dina dah 2 tahun..i think it's about time to bukak the pagar. Yes.. last saturday, the day of me menyental rumah, pagar menuju ke dapur telah dgn rasminya di tanggalkan dari soketnya. Yippi.. baru la nampak mcm rumah sikit kan. Boleh la mama pasang bidai.. bidai ke apa namanya tu ha? Boleh la tu bidai..

Yg tinggal pagar ke tangga. Yg tu tak boleh bukak lagi sbb Dina masih terkedek2 naik tangga turun tangga.. Bahaya..

Satu pagar disimpan dgn kemasnya. Mana la tau ada next baby lagi kan.. Sementara tu, mak su, kalau mak su nak pinjam..boleh..tapi datang ambik sendiri lah ye.. Ngehehe..

Monday, August 3, 2009

Nyanyi kasi serak lagi

When was the last time korang beli CD lagu2? Me? Rasanya 5 years back kot. Masa tu beli CD lagu siti nurhaliza. Oh yes, i was a fan of ct dolu2 before dia kawin. Lepas dia kawin, dah kureng sikit lah..layan gitu2 je. Nak harap beli CD/kaset dia..jangan harap le beb.

So anyway, tahun ni ku terjebak. Last wik i went to Giant. Konon nak usha blouse/tudung baru lah kan. Alih2 terpandang Speedy punye kedai CD. Langsung teringat iklan kat tv pasal CD compilation Ella.. OK, that's it. Jom masuk beliiii...

Harga 30.90.. ada 2 keping CD.. ada berapa lagu eh.. puluh2 la plus 3 new songs. Yes, dulu i was a fan of ella also. Dari time sekolah2. And yes, i am still a fan of ella despite ke-manjaan dia yg kdg2 i think terover gediks. Masa sekolah, siap dpt tgk konsert dia ok. Masa tu dia dgn The Boys. Masa tu dia brutal la kan.. Duluuuu penah sekali ternampak dia dgn family dia kat Jusco Bukit Tinggi. Ye, my hubby try cuba2 nak provok ah suh i go and ambik gambar dgn dia. But no, saya pemalu org nye. Takpe..kita usha dari jauh je lah.. muehehe..

Anyway, back to the CD. The lagu baru tajuk Puisi Hamba, sgt meleret2 lagunya. But who cares? I want to hear lagu2 berantu dia dolu2. So dlm kereta, jom layan lagu Ellaaaaa.. Sampai serak2 suara dok nyanyi sama2.. Koooollllllll!!!!

Ella rockssss!!!

Entry yg dah basi

Sapa tgk keliwon semalam? *soalan ni patutnye ditujukan untuk last last week ye..harap maklum* Usually i dont watch tapi ntah kenapa semalam, adam tak bagi tukar channel tv3 tu, dia cakap dia nak tgk cite keliwon tu.. Idak le dia sebut keliwon kan, dia cakap nak tgk cite hantu tu. Ah sudaahhhhhh..terpaksa la layan sama dia..

Semalam kisah nye pasal Saka. The mother died, forcing the daughter to bela the saka for her. The daughter tu lakonan Fasha Sanda.. The mother a.k.a the Saka lakonan Khatijah Tan. So after the mother died, tinggallah saka tu dibela by the anak. Tiap malam keliwon, anak nye kena pergi jadi hantu tanggal kepala nak hisap darah for the saka. Kesian dia. Tgh2 dating makan kat kedai, lari tinggalkan the guy sbb kepala nak tercabut. Kelakar ke? Dah mcm kartun plak lari2 pegang kepala nak tercabut. Apa kesudahannya? Tentu la sudahnye saka tu berjaya dicabut keluar dari badan the daughter by a young ustaz. Sungguh young ye. Sangat tak convincing mamat tu berlakon jadi ustaz. Cari le pelakon matang sikit...

Alkisahnya malam jumaat tgk keliwon, di paksa by Adam and babah. Kesiannnn...

p/s : Malam jumaat last week punye keliwon was about keranda terbang. But this time around, saya dah bijak. Baik ku layan tidur dgn Dina. Bukak2 mata keliwon dah habis.. yippi..

Wednesday, July 29, 2009

Dilanda Ribut Topan

Dah macam di landa garuda dah blog ni.. Sunyi sepi tak ada bunyi. Lately, blog access dari ofis adalah lembab selembab2nye.. Dgr katanye diorg limitkan bandwidth access to outside.. Adakah itu betul? I have no idea.. Tapi bila access time2 ni (now dah pukul 6.30 pm), laju la plak. So i think betullah kot kan sbb ramai dah pulang rumah, aku je tak reti2 nak balik rumah oiiiii..

Anyway, there's nothing much to cerita about. Last wiken Adam went for Boys' Day Out with Babah to PD. Seronok gila dia dpt mandi kolam. Dapat mandi laut. Balik2 sampai rumah dah tak larat bukak mata. Adik nye la kesian kena tinggal kat rumah dgn mama. So we had a very long Girls' talk at home. More like bebelan yg panjang kot..

Where is my B.. B oh B.. My vitamin B

Tuesday, July 14, 2009

eToyol

Sapa tau lagu toyol nyanyi by Arwah Sudirman? Lepas tu lagu tu direnewkan lagi by Aznil Hj Nawawi. Adam and Dina is so much in love dgn lagu tu. Even before cite eToyol.com kat tv3 tu ha. So bila keluar cite toyol tu kat tv3, apa lagik..mulut tak habis2 dok menyanyi lagu tu. Sambil tu dipaksa nye mama nya nyanyi sama.. "Ma, lagu toyol ma"

Jeng jeng jengggg..mama nye pun nyanyilah..

Toyolll
Dia datang padaku berlari lari
Tolong
Ke mana kan ku pergi
Toyollll
Kenapa pula aku yg engkau cari
Tolong
Rupanya hodoh wow wow wow wowwwww

Tiba2 aku rasa sakit di kepala
Terjatuh dari katilku
Sungguh besar benjolnya

Rupa2nye ku bermimpi
Tidur tadi aku tak basuh kaki
Mimpi mimpi

Aaaaa..tu cuma sedutan sikit je dari lagu dia.. Kalau mama nye tengah nyanyi, harus la ada backup singers dia kan. Tukang sambut hujung2 tu adam dgn dina lah.. Lagu penuh dia, lagi panjang. Korang google2 lah sendiri kalau nak dgr lagu dia mcamana. Jangan ada plak yg datang jumpa aku kat ofis "Zah, lagu toyol zah".. Ada aku sepuk kang..

So korang follow ke cite tu kat tv3? Show tu tiap hari isnin 3.30 -4.30 pm. Tapi malam ada siaran ulangan kat tv9 from 8.30-9.30pm. Even though adam dah tgk petang tu kat tv3, dia still nak tgk jugak yg ulangan malam2. Citenye berkisar psl toyol lah. Dah tajuk pun toyol kan, takkan tajuk toyol keluar cerita ala2 Tragedi Oktober erra awie plak kan. Kalau nak cerite, panjang cerita ni. Dah nama pun cerita bersiri kan. So kalau korang nak tgk, korang usha2 la tv tu malam2.. Takde la seram..ada unsur2 komedi sikit. Toyol yg dah berevolusi katanya. Siap main PS2 lagi tuh.. Canggih tak canggihhhhh..???

Monday, July 13, 2009

Jiwang karat

Lama tak ada UP kan gambar adam and dina kan. Adam sgt gila dgn transformer dia. Haritu call tok abah & mak tok nya, sibuk cerita dia ada CD transformer. Siap janji nak bawak balik rumah tok abahnye. Cik abang oi, bila masa mama promise u balik kampung nih? Oh yes, kita nak balik awal august kan kan.. by that time CD tu dah jadi ikan pekasam, lunyaiiiii dibuatnya..



Dina plak sibuk dgn dgn apa ye? Dia tu sibuk dgn apa yg abang dia sibukkan. Copycat betul. Idola dia la tu kiranya. Semalam malam, normally kalau dia dpt susu sebotol, dia akan cakap "Nak tido". Nanti dia katupla matanya. Posisi memang sebelah me, always. But kalau dia dtg perangai mencari babahnye, mcm semalam, lepas habis susu dia, dia duduk katak, "Nak tido ngan babah". Terus dia bangun, peluk bantal busuk dia sebelah kanan, sebelah kiri plak tarik bantal tido yg besar gabak tu. Selamba je dia heret pergi kat babah dia. Letak bantal, bummmmm terus lelap okey. Sungguh ku tergores. Sadis..

Tapi apa2 pun.. i love u both. Miss u two..although kalau kita kat rumah, mcm nak roboh rumah tu dibuatnye sebab mamanye kaki jerit.. Muah babiesss.. Asal aku jiwang hari ni?




Thursday, July 2, 2009

Cite bonet kereta

Hari ni kita cite kisah bonet kereta. Tadi pergi makan dgn kawan2 ofis sedepartment. Wah seronok seronok.. dapat lunch kat luar. Nak harap lunch kat dlm ni, hidup segan mati tak mahu. Ngeri ohhhhh..

So dgn gumbiranya..jommm kita pi makan. A friend drove her car. Sebuah kereta wira special edition. Cunnn kaler itam berkilat. So jommm naik kereta. 4 orang sekereta. Me and another friend, idora who used to have a blog tapi dah katup, duduk kat belakang.

So naik, tutup pintu. Duk diam2. Sambil2 tu kutuk owner kereta, apa ni ada helmet dlm kereta. Oooo..helmet husband dia. Tadi pagi dia hantar husband nye ke ofis sbb hari kan hujan. Isteri mithali woh.. Oh yes, dora offer nak pakai helmet tu dalam kereta.. Ko pakai dora..memang aku tak ngaku kawan..

Kereta bergerak gostan gostan. Forward ke depan. Ok kita keluaar dari pagar ofis. Mulut masing2 pot pet pot pet. Alih2, i feel lain macam lah. Tgk muka dora. "EEehhhhhhhhhh bonet terbukakkk!!!!"

Kekekeke.. ye kawan2. Bonet kereta owner kita terbukak seluas2nya. Dah gayak nak jadi transformers ok.. Autobotttt..transform!!!!

Kitorg dlm kereta gelak nak pecah perut!!!!! Tu kitorg yg dlm kereta, apa plak kata mereka yg nampak kitorg yg di dalam kereta yg ingin berubah menjadi transformer??? Lawak lawak.. you make my day lah Puan AYA!!!!

Monday, June 29, 2009

Mari nyanyi sama Adam

Mama : Happy birthdayyy *mute*
Adam : *sambut* To youuuuuuuuuuuuu...

Mama : Selamat Hariiii *mute*
Adam : *sambut* Ibuuuuuuuuuuuuu..

Suka Suka...Bagus bagussss...

Monday, June 22, 2009

Penyakit berjangkit

Dekat paper, tv semua tgh sibuk cerita pasla H1N1 kan. Kat malaysia tercinta ni, dah 40 confirmed cases sampaikan ada sekolah yg kena tutup seminggu sbb H1N1. Sure seronok budak2 sekolah tu kan sebab tak payah pergi sekolah beb!! Org sibuk cite pasal penyakit, alih2 aku sibuk cite budak sekolah tu seronok dpt sambung cuti.. apakah??

Anyway, aku nak cite wabak kat area rumah aku.. Berjangkit2. Uncontrollable.

Bulan 3 haritu, kakak depan rumah tu dah selamat. Baru last 3 to 4 weeks, neighbour sebelah kiri pun dah selamat. Bulan 7, neighbour belah kanan pulak akan selamat. Bulan 9, neighbour selang 3 biji rumah jugak akan selamat. And then neighbour baru depan rumah selang 3 bijik pun nak selamat.. Fuh...

Selamat apa?

Selamat hari raya? Selamat hari guru? NO NO..

Actuallynya, selamat melahirkan babyyyy... Sekali dlm setahun ada 5 baby ok kat lorong rumah tu..

Masa tahun adam, 2005 ada 3 babies... 1 boy 2 girls..
Time dina 2007.. ada 2 baby girlsss..

Last year no babies.. masing2 sibuk buat baby kot..tu yg 2009 baby boom utk lorong rumah Azah... *nama lorong rumah di rahsiakan atas sebab2 keselamatan*


Friday, June 19, 2009

Bersawang tuuu..

Lately blog ni tak berusik. Kenapa tak berusik? Sebab M.A.L.A.S

Ye.. M.A.L.A.S

Bukan takat M.A.L.A.S, campur dgn sakit kepala, selsema and batuk yg berpekej2 nih.. Menambahkan rasa benci nak tgk laptop ni.

Awas!!! Jangan ada yg come out with spekulasi2..

M.A.L.A.S tetap M.A.L.A.S


Kay punya tag pun belum terjawab ni.. len kali la kay eh..

Monday, June 8, 2009

SYABAS..Bil air anda meriah


Di suatu petang yg panas, pulang dari kerja, mengambil anak2 dari rumah acik.. kelihatan sekeping bil di selitkan di pintu pagar rumah. Oooo.. bil air agaknya tu. Bil air apa ada hal kan, semenjak2 SYABAS bagi free for the first 20m padu tu, i dont need to pay any water bill pun. Dulu2 my bill was like 5 to 6 ringgit saje.

Akan tatapiiii.. apakah betul apa yg ku lihat di bil itu? RM442???? Macam nak gugur jantung ku... Makanye setelah di belek2 area rumah tu, ropa2nya ada kebocoran lahhhh.. Boleh nampak air tu turun ikut longkang.. Aisehhhhmengggg.. Apa ni.. Kena makan dgn tikus mondok ke apa batang paip tu?

So i googled around nak tgk what others say about this. Ada tu cakap, boleh buat rayuan untuk dikecualikan bayar, provided we called SYABAS certified plumber to do the work. Ada tu plak cakap, tak boleh buat rayuan, but boleh appeal utk bayar secara ansuran sahaja.

So, saya call PUSPEL hari sabtu. The customer service tu cakap "Sejak awal tahun ni, tiada rayuan untuk pengecualian ye puan".. Jadahnye..

So lepas tu we called a SYABAS certified plumber kat area berdekatan.. dia kata nanti dia dtg tgk dulu. Sampai matahari dah turun, bayang pun tak nampak ok.. Jadahnye..

So we called the brother yg selalu dtg potong rumput rumah kitorg. Dia dtg and say.. dia ambik upah 100. So ok lah ok lah.. sila proceed bang.. Tak boleh tahan wohhhhh..main keje tutup bukak main pipe je.

Petang ahad dia dtg.. around 4 mcm tu lah.. Pass 5, tak siap. Pass 6 tak siap. Pass 7 dia tanye, "Air dlm tangki dah kosong ye".. Yeeeeee..air dalam tangki dah kosong yekkkk..so kalau the brother tak siapkan keje tu malam ni jugak..makanye ada yg pegi keje tak mandi.. *ada can EL yeah yeahhh*

Brother tu cakap.."ada masalah lah. Spare part tak dpt nak cari. Kedai hardware tutup". OK understood. Hari ahad kan. Kalau mcm tu, letak balik la parts yg lama tu. At least ada jugak air kat dapur. Tatapi.. tak boleh le plak.. Part lama tu udah tak boleh masukkan balik. Adohaiiiii...

So conclusion nye.. kena pasang getah paip dari luar..sambung masuk ikut tingkap dapur.. masuk bilik air.. Aaaaa ko.. kul 9pm++ baru boleh mandi. Budak2 punye mandi, kena angkut air dari luar. Kesian diorg nunggu nak mandi dgn hari yg panasss.. So nak tak nak, angkut lah dulu sementara getah panjang sampai...

Begitulah ceritenye hari yg panas di hari ahad. Hari ni brother tu sambung buat kerja. Harap2 balik nanti, semua settle. Boleh mandi dgn suka rianyeeee...

Lepas ni nak ke SYABAS plak... we'll see apa pegawai tu kata. But, ni tugas the other half lah. Lagipun bil tu nama dia hehehe.. So biar dia kasi gegarrrrr itu SYABAS..!!!

Friday, May 29, 2009

Muzik di hati kami


Adam lately ni dok kecek piano dgn mamanye. So untuk tidak menghampakan harapan dan impiannya, maka mama nye bertungkus lumus keje siang malam pagi petang nak belikan piano untuknye.. Fuhhh..mana tau boleh jadi legend kan..

So hari sabtu, jom kita ke JJ cari piano. Lalalala... Aaaaa..jumpaaa ok.. Harga nye 49.90. Ye betul. Read that again 49.90. Bukan beribu2 mcm korang pikirkan. Apa ingat mamanye beli piano yg bagak tu ke? Kalau piano tu la masuk rumah.. huhhhh..muat ke masuk pintu rumah?? Wahaha..

Semenjak ada piano dlm rumah... the whole family dah jadi gila musik. Adam mmg tak lekang lah dari pianonye. So mama nye kena main pujuk rayu nak pinjam kejap. Lepas dpt piano dari adam, dapatlah mama nye mencari note utk lagu Happy Birthday..kekeke.. Dan maka nye, babah nye pun berangan boleh cipta lagu.. siap ajar mcmana nak rekording kat piano tu..

Siap berangan nak hantar adam kelas muzik. Mama nak suh belajar gitar. Babah kata, belajar gitar tepi longkang je lahhh.. belajar main drum lah. Apa?? Tepi longkang???? Adam tak boleh lepak tepi longkang okeyyyyyy... Duduk rumah baca buku! No lepak2 bawah kolong ke...tepi longkang ke..!! Ada pahammm..

p/s : Wahai kay..why lah u tagged me.. adohaiii..







Wednesday, May 27, 2009

Tersasul

Dina panggil babysitter nye as Acik..

So, semalam tgh syok tido dgn Dina..tiba2..


"Acik, nak tutu"


Adohaiiii.. Oh halloooo cik dina.. this is your mama okehhhhhh..

Cettttt...!!!!


Senjak dua menjak ni.. memang perasan lah Dina ni dok tersasul je panggil mama as acik. Acik dah mandrem Dina ke apa ni..hehehe.. Adam kemain gelak kalau dgr dina panggil mama as acik. Oh sungguh ku jeles okeh. Tu baru spent time dgn acik on weekdays jek.. which is 12 hours a day lah lebih kurg... Kalo ada bibik kat rumah yg dok belek dia 24 by 7... huhhhhh.. mau dia panggil mama as bibik gak.. Kan Pah kan kannnn..





Monday, May 25, 2009

Sepetang dating di PA

Hari friday lepas, gi dating makan2 ngan man kat kedai kat puncak alam tu je.. So a conversation took place..

Babah : Nak order apa utk adam dgn dina ni?
Mama : Bihun goreng je..
Babah : Dik dik *panggil org kedai tu*
Mama : Bungkuskan bihun goreng satu eh
Babah : Tak nak daun bawang

Errrr... daun bawang??

Bawang goreng daaaaaaaaaaa....!!!


Tuesday, May 12, 2009

Mari menyanyi..

Hari ni rasa nak buat entry berlagu lah..


Kau begitu sempurna
Dimataku kau begitu indah
kau membuat diriku
akan slalu memujamu

Disetiap langkahku
Kukan slalu memikirkan dirimu
Tak bisa kubayangkan
hidupku tanpa cintamu

Janganlah kau tinggalkan diriku
Takkan mampu menghadapi semua
Hanya bersamamu ku akan bisa

Kau adalah darahku
Kau adalah jantungku
Kau adalah hidupku
Lengkapi diriku
Oh sayangku, kau begitu
Sempurna.. Sempurna..

Kau genggam tanganku
Saat diriku lemah dan terjatuh
Kau bisikkan kata
Dan hapus semua sesalku


Friday, May 8, 2009

Tak busy lah

Baru-baru ni dpt SMS dari seorang peminat blog saya *peminat mendenyeeeee... padahal adik kandung sendiri..muahaha*. SMS berbunyik

"Bz ke?? da jarang wat blog..."

No lah.. mana ada busy.. mcm biasa je.. Yg beza dulu dgn sekarang is the other half skang selalu ajak balik awal. Dulu2 kena tunggu dia habis kerja, habis masuk gym.. so dlm 6.3o baru nak sampai ofis ni. Between 5.30 to 6.30 tu, dpt la saya menghapdet blog ni kan..

Ye.. saya tidak menghapdet time ofis berkerja ye. Paling2 pun pagi2 buta getik sebelum start ofis, atau time lunch dan lepas ofis hour. Sesungguh nya saya pekerja berhemahhhh.. percayalah!!!!!

Wednesday, May 6, 2009

Kenangankuuu Bersamamuuu

Tiba2 rasa nak Google my high school lah. So jom kita google, Sek Men Seri Perak. Tadaaaa..


I attended SMSP tahun 1987. Masuk masa tu 1RK1. Pelik tak? RK tu rancangan khas untuk mereka2 yg dapat good result in penilaian darjah 5 tapi tak dpt nak masuk sekolah berasrama penuh. Aaaa gituuuuu.. Starts with 1Rk1, 2RK1, 3RK1. Habis SRP, masuk science stream plak. Form 4Sc1, diakhiri dgn 5SC1.

Nama cikgu? Aaaaa.. ni yg paling susah nak ingat nihhhh.. Form 1 and 2 dapat Cikgu Yusuf. Form 3 Cikgu Noraini. Form 4 and 5, alamak tak ingat. I can remember muka cikgu tu tapi eiiii tak ingatnye nama diaaaaa.. kejam kah aku? Cikgu disiplin masa sekolah was Cikgu hashim. Garang wooooo.. Serammmm...

Kawan2 masa sekolah mmg best. Dah la kena duk hostel from form 1 to 3. Macam2 le perangai. Ada yg boleh nampak hantu pun ada.. Sungguh misteri nusantara betul. Dah le hostel tu tepi hutan.. Seram je kalau malam2..

Aktiviti2 time sekolah ni yg best. Masa sekolah dulu, i love sukan. Lagi2 kalau berlari sprint. Wah gitu.. mmg tak nak lepas peluang.. Cobaan nak masuk 100M tu amatla susah. Asyik2 every year dpt 4x100, 200, 400, 4x400. Itu je aku dok bolot. Tapiiii nak 100M tak dapat2 sampai la form 4 ke 5 eh. Itu je la sekali dpt masuk. Excited tak hingat!!! Vangga vangga..kembang kempis hidung rasanye walaupun tak juara hehehe..

Lepas tu aktiviti berkawad PBSM. Sangat suka ok. Time tu hitam kilat kena matahari pun tak kisah, nak berkawad punya pasal. Lagipun PBSM masa tu top ok. Kalau masuk kawad time sukan sekolah, confirm menang lah. Kadet polis pun kalah beb *untuk makluman, kadet polis tak layak bertanding sbb nama pun kadet polis kan, kalau kadet polis masuk, habis la kitorg*

Kenangan yg paling tak boleh lupa? Kalau tanye korang, sure korang tu kenangan tak boleh lupa is cinta monyet kan kan??? Not for me lah. Dah le muka seposen, badan cikeding lah tu kat sekolah, sapa lah yg nak kan.. Rasanye masa sekolah tu, semua kenangan terindah lah. Each seconds tu mcm rasa sungguh best *kononnnnnnn*

Diakhiri entry ini dgn lagu sekolah..

Kami Pelajar Sekolah Seri Perak
Tumpukan Tenaga Pastikan Tetap Berjaya*
Tujuan Kami Bersih, Suci, dan Murni
Nama yang Tertinggi Tetap Kami Hormati
Marilah Kita Bekerjasama (Chorus)
Tinggikan Taraf Kita
Buktikan Setia Setiap Masa
Kuatkan Semangat cita-cita
Kami Pelajar Perlu Pimpinan Murni
Semangat Berkobar untuk Bangsa dan Negara

Rasa berkobar2 plak niiii..

Thursday, April 30, 2009

Hai..my name is Dina


I was born on 28th September 2007. Masa tu bulan Ramadhan. Mama saya sempat la puasa dlm 15 hari mcm tu, lepas tu dah kena zasss perut dia sebab doktor tu nak keluarkan saya. Masa dlm perut mama saya, saya songsang, kalau org putih tu cakap breech *betul ke eja ni?*. Kepala kat atas, bon2 kat bawah. Mcmana saya nak keluar normal mcm tu kan? Saya cuba nak pusing tapi tak muat lah. Perut mama saya tu kecik ke apa? Harap lonjong je lebih..


Nama doktor yg keluarkan saya tu is Doktor Razif from Hospital Razif kat klang tu.. Pagi subuh getik saya dah kena zass dgn doktor tu. Tgh sedap tido dlm perut mama tau.. Tak baik tau doktor ni. Tapi saya redha. Maklumlah bulan puasa, mana boleh marah2.. Saya menangis ke lepas keluar tu? Saya tak ingat lah.. Bila tanye mama saya, lagi la dia mana nak ingat.. Dia dah tak sedar diri kena bius time tu.. Lalok beb..

Berat masa lahir was 3+ kg. Boleh tahan la kan. Lepas lahir, mama tak dpt nak angkat saya sbb dia kena baring je kat katil tu sehari semalam. Drip air tah berapa kali tukar lah. Malam first day tu, saya dpt visitor. Nenek dan aunty. Abang adam and babah pun selalu dtg tgk saya. Lama jugak saya kat sepital tu..dlm 4 hari.. Boring tapi dlm nursery saya tu, ada sorg budak yg tembam.. Tembam wo wa cakap lu.. Bulat muka diaaaaa... geram rasa nak picit2 jek..

The first 2 months, syiok aaaaa.. berkepit bawah ketiak mama jek. Lepas tu mama dah start kerja, saya dah kena tinggal dgn umi. Best duk ngan umi tapi umi jaga saya tak lama. Skarang ni bila mama kerja, saya tinggal rumah acik plak. Acik pun best sbb ramai girls kat rumah acik yg boleh jadi geng gegirl saya. Girl power!

Sekarang ni umur saya dah setahun tujuh bulan. Gigi dah nak hampir penuh. Rambut dah panjang.. rambut saya ala2 model iklan tau.. guna jari pun boleh. Bercakap pun dah boleh. Tido malam pun dah pandai mengigau..

Yg paling saya sayang, cuba kawan2 teka apa dia? Teddy bear kah? Dolly kah? Cat kah? Salah salah salah.. Yg paling saya sayang tentu lah bantal busuk sayaaaa..

Lagu kegemaran saya selain lagu happy birthday is lagu Toyol. Aznil yg nyanyi lagu tu.. So saya suka nyanyi "Toyolllll...mmmmmmm mmmm.. toyol.... mmmm mmmm ".. Mmmmm tu sbb tak tau lirik, harap maklum..

Perkara yg plg saya tak suka is bila meow buat cubaan masuk ke rumah saya. Saya suka meow tapi dari jauh je. Kalau suruh saya pegang, jgn harap ok..

One thing saya hairan lah, setiap kali jumpa org kan.. apesal org tu suka usik2 pipi saya? Tak paham lah org dewasa ni.. Why whyyyy??


Tuesday, April 28, 2009

HAPPY BIRTHDAY MAK TOK

Last saturday, 25th April.. Mak Tok's birthday yg ke 62.. Selamat Hari Jadi Semoga Panjang Umur dah Sihat selalluuuuu..

Meh kita Up gam
bar mak tok sekeping.. Tak ada gambar penuh lah..ni pun edit dari gambar mak su kawin.. Tu telinga sapa lah tuuuu yg interframe tuuu.. huh..

HAPPY BIRTHDAY MAK @ MAK TOK!



Tgh pose rupa ni..mms ke mak tok..

Monday, April 20, 2009

Noti yeee..

Ada sorg budak tu kat rumah, dia tak ada keje. So mama nye masak kat dapur, dia sibuk memanjat kerusi sbb nak tgk. Nak masuk dlm dapur tak boleh sebab dah ada pagar kan. So dia pun follow lah mcm abang dia, panjat the kerusi nearby.

Since dia sonyap je kat lokasi dia, i did not bother to check la apa dia buat kan. Sekali tu dia panggil "mama, mama"..

Hmmmm apa pasal si budak kenit ni panggil. So pegi lah dekat dia. Dia tunjuk ada kertas2 terkoyak kat bawah tu. So i pun perati le. Perati punye perati...rupa2nye wallpaper akuuuuu...

Adohai.. rupanye dia senyap kat situ ada projek... Ni hah rupa wallpaper ku.. oh tidaksss.. Babahhh!!!! Tukar cat rumah jommmm..


Habissss...Terkoyak hatiku..

Thursday, April 16, 2009

You'll Be Amazed

Hari ni is Exora day. Semalam kalau korang tgk tv1, the first proton MPV dilancarkan by Mr PM kita. Cun tak? Korang pergi tgk sendiri lah kat proton branches, then u'll know. Kang kalau i tell u cun kan, u all kata bias pulak kan...

So what is so special about Exora day? Kita di Edar ni di bagi selai tshirt sorang. Kira kalau pakai ni, mcm iklan bergerak Exora la. Baju nya kaler hijau ok. Macam hijau pucuk pisang tu. Sekali pandang kat ofis ni, penuh hijau2an di sana sini.. I feel like saying.. "all the frogs in the world..this is for youuuuuuuuuu".. kekeke

Frog pun frog lah.. syukur dapat baju free ok.. tambah koleksi.. Dah ada tshirt satria neo, persona and now exora. Masa SAGA tak dpt tshirt, dapat cap je.. So what's next Mr MD?


Dapat photoshoot dgn Mr MD.. Rasakan the aura.. Wahhhh...

This is H-Line.. Solid white..dijual dgn harga 75,548K. Kalau metallic, up another 450. H-Line ada DVD, leather seat, auto cruise, navigator, tinted glass, spoiler compared to M-Line.. For more details, berkejarlah ke branch2 edar yg berdekatan dgn anda..



Wednesday, April 15, 2009

Sejuk sampai ke tolang

Lately ni rasa sejuk je kat ofis ni. Kadang2 menjelang petang tu, rasa seram sejuk pun ada. Rasa nak pengsan pun ada. Rasa nak muntah, nak demam, sakit urat badan. Pregnant kah aku? Sila jgn buat spekulasi itu ye kawan2..

Maybe sbb lepas bersalin dina dulu, tak pernah urut2 lagik. Angin kus2 dah masuk badan kot. So rasanye hujung bulan ni nak cuti lah, pegi berurut. Sementara nak tunggu pergi berurut tu, makanye nak gi ke ofis, tak boleh la pakai kasut2 vogue yg bertali2 yg mendedahkan kulit kaki dgn udara sejuk.

So, hari ni tukar konsep kasut. Kasut yg ni kalau nak kena berlari, pun boleh takde hal punyek. Kira kalau ada fire alarm sini, confirm la i can reach downstairs paling pantas compared to those yg pakai kasut2 vogue tu kan. Plus, ada bawak extra stokin sekali. So kalau sejuk melampau, sarungkan je stokin tu. Kalau complete berstokin, dah mcm rupa budak sekolah form 6 gayanye.. *exaggerate*


Thursday, April 9, 2009

09.04.09

Hari ni is special. 09.04.09. My birthday. Yg ke berapa ye? Lu pikirlah sendiri..

Semalam my 2 kids and babah dah selamat belikan kek and nyanyi2 for me. Adam and dina excited bangat mcm diorg plak yg nak sambut birthday. Dah nyanyi2 dua kali and makan kek, dina dah naik syok plak menyanyi. So dia suruh birthday mama ni nyanyikan lagi dan lagi dan lagi utk dia. Wahai cik dina oii.. sapa punye birthday nii???

Lupa pulak nak tangkap gambar kek dan muka2 semua yg ceria. Kek tu beli in slices je. Tak boleh nak beli complete, tak muat fridge nak masuk.. *nampak sgt fridge kemetot kan*

Masa tgh tgk tv mlm tu, ada sikit conversation dgn adam

Mama : Adam, mama nak PSP lah..
Adam : Adam go to work, lepas tu adam belikan mama PSP, ok ok?
Mama : Okeyyyyyyyy.. *so sweetnyek*
Adam : Adam nak beli i-pop...
Mama : Apaaaa???
Adam : Adam nak i-pop
Mama : Ohhhhhhhhhhh... i-pod?
Adam : Haaaa... i-popppp..

Sungguh teknologi anak bujang ku sorang nih..


Wednesday, April 8, 2009

Auwww gatallll

Hari ahad baru ni dpt sms dari babysitter. Dia kurang sihat, so dia request me to take cuti jaga anak2. Ok lah.. Nak buat mcmana kan.. No choice..

So there we were, lepak di rumah hari isnin. Seronok la budak2 tu tak payah pegi rumah acik kan. Pagi2 babah dia keluar ke ofis, diorg dah bangun sama2 dah. So sepagi 7.30 am, dah tercongok kat hall rumah bukak TV and diorg syok main badminton dlm rumah.

Dlm pukul 8 lebih tu, dina came to me. "Amuk, amuk".. Nyamuk lah tu, gatal sambil tunjuk kat kaki dia. So garukan la kan. Dlm 9am tu, i came out from mandi2, tgk2 dia dah bukak seluar tido dia sambil tgn sedap menggaru. Heran gak ni. Rupa2nye dia di serang gatal2. Sekali pandang, ingatkan dia kena demam campak or chicken pox ke. Dua tiga kali pandang, mcm bukan plak. Sebijik mcm kena gigit nyamuk tu, tapi kalau kat celah2 pelipat tu, setepek besar gatalnye.. Eeeiiiii..geram ok...

Petang tu bawak pegi doktor, doc kata allergic ni. Teringat 2 hari lepas ada bagi dia makan ketam. Mungkin sebab ketam kah? Tapi doc cakap, kalau allergic kat food, dalam half an hour, gatal2 tu datang. So doktor rangkumkan yg maybe dia allergic kat hama. Maybe kat tpt tido ke. But dia share tido dgn mama nye, tapi mama nye takde la kena plak kan. Mamanye kulit gajah kot. Hmmm.. tak kisah la.. yg penting letak and makan ubat.. esok paginye dah hilang dah gatal2 dia..

Eeeeiii..gatallah dina niiiii..

Nampak tak? Tak nampak eh? Kalau korang nampak in live.. sure rasa nak tolong gigit2kan..

Friday, April 3, 2009

To a friend

I have a friend
I have been friending *gila suka hatik* her since time keje di guthrie
That was 7 or 8 years agoKeje kat guthrie sama2, keje kat mecatronic sama2
Lepas tu bawak diri, i was back in guthrie, and she join hi-tech
Bagai irama dan lagu, kitorg jumpa lagi di pesb

This friend of mine

Married like 8 or 9 yrs ago *lupa lah exact number*
Tunggu sekian lama nak dukung baby of her own
Tapi rezeki rezeki, she delivered a healthy baby girl last December named Auni

So this friend of mine
Senjak2 dah ada baby auni ni
Anniversary sendiri pun lupa
Apa daaaaaaaaaaa...!!!

To my friend : Happy anniversary... may Allah s.w.t blessed u and your soulmate with lots and lots of happiness *and kids*

Nota kaki : Entry ni patutnye hari rabu 1st april..tapi busyyy tak sompatttt.. Apa2 pun the thought that count kan friend kan kan..


Monday, March 30, 2009

Earth Hour


Gelap.. Tapi actually ada 2 kanak2 kat depan tu..kekeke..

Friday, March 27, 2009

Sport rim bunga???

Conversation took place dalam kereta Wira on the way back dari ofis ke rumah

Babah : Mama nak tau
Mama : Apa dia? *suara menggeletar nih tahan batuk*
Babah : Ada member babah kutuk kereta kita
Mama : Kutuk apa? *marah ni marah ni*
Babah : Dia cakap kereta kita sport rim bunga
Mama : Bunga? Tang mana bunga nye? *sungguh tak paham ok*
Babah : Bentuk dia tu mcm bunga
Mama : Oooooo
Babah : Pastu dia kata kereta kita kemek2, ko tak malu ke man bawak kereta kemek2 ni?
Mama : Amboiiiiiiiiiiii *marah ni marah ni*
Mama : Kawan2 mama kat ofis takde pun tau kutuk2 kereta kitaaaa.. Lagi la diorg kereta power2..
Babah : Tu lah.. Sibuk

Eiiii sibuk okeyyyyy org tu.. Suka hati laaa nak sport rim bunga ke, sport rim gajah ke..ko bayarkan ke aaa? Suka hati la kereta kitorg kemek ke apa, kitorg mintak duit kat kau ke tolong repairkan..?

Anyway, the kemek will be fixed this weekend..hopefully!

Tuesday, March 24, 2009

Rambut ku tobek

Imagine korang baca ni last friday eh... *gila basi punye cite*

Semalam balik dari rumah acik, rasanye mcm tak ada kejadian luar biasa pun. Adam and dina, dah semakin riang. Dah takde kejadian menangis2 di pagi hari. Dina semakin chirpy sejak dia baik dari demam ni. Kalau terjatuh ke apa, "Aduh" sebutnya. Kemainnnn lagikkkk.. Kalau kita cakap "Cantik cantik", dia sibuk pegang pipi sendiri sambil sengih2 terteleng kiri kanan. Lawak ah ko dina oi..


Balik sampai rumah, ada pulak yg tukang sampai kat man. Anak neighbour kitorg pun duduk rumah acik jugak. Mak nye cikgu so time2 cuti sekolah ni, mak nye hantar kejap je. Age dlm 5 yrs, dia dtg cite kat man yg rambut adam kena potong dgn anak acik tu.


So bila masuk rumah tu, man pun cite lah. Telek punye telek kepala adam, mmg betullah rambut depan dia dah kena cantas dgn anak acik tu, yg kecik tu darjah 1. Alahai anak omak. Nasib baik tak kena mata main gunting tu. And akak yg jaga tu pun, takde pun cite kat kitorang.


Hmmm..korang rasa perlu ke i ask the acik tu about kes2 gunting rambut ni? Kang takut terkecik hati plak. To me, sebab tak ada luka ke apa, takpe lah, i'll let go. Tapi, takkan nak tunggu sampai luka baru nak sound kan? Susah betullah mcm ni.. tu la masalah kalau hantar anak ke rumah orang ni. Babah, bila mama boleh berenti keje jaga budak2 ni?? Soalannnnnn cepuemas yg sendiri dah tau apa jawapannya..

Rambut di cantassss



Thursday, March 12, 2009

PESB-PA-Westport-PA

Funny.. lawak lawak.. gelak gelakkkk..

Semalam, man ada hal sikit kat KL atas urusan kerja. So ofis dia bagi dia guna kereta ofis. Dalam nak dekat2 pkl 7 tu, dia call suh standby kat bawah sbb dah nak sampai. So after waited waited for him, dia pun sampai. Masuk2 dlm kereta tu, terus tiba2 rasa nak tanye

"Kunci rumah ada babah?"

Jeng jeng jeng... dan jawapannya ialah..

"Alamakkkkk.. tertinggal dalam kereta wira"

Oh tidaks.. itu maknanye kita kena patah balik ke westport wehhhhhh.. Dgn hari hujan and jalan jemmmm!!! Pastu nak menuju Puncak alam plak.. aduhhhhh..

So kita decide kita ambik budak2 lah dulu kat rumah acik dia. So dari ofis ni, gerak balik puncak alam sampai dlm 7.45. Sampai angkut budak2, gerak ke westport semula.. 2 jam tuuuuuu perjalanan pergi balik dari nun sinun ke nun sanunnnnnn.. Nangis weh nangissss..Dapat masuk rumah kul 10pm!

Budak2 dlm kereta dah tido terbongkang dah. Kesian diorg. Sampai2 rumah tu rasa mcm perjalanan baru balik dari kampungg wooooo.. Seb baik kereta company, minyak pun company bayar.. Kalau tak, kalau kete sendiri, dah tentu la tak jadi kejadian ni kan kan

Morale of the story : Mama bawak kunci rumah satu, babah bawak kunci rumah satu. Tadi dah bawak dah 2 kunci keluar rumah, TAPI dua2 kunci pun ada kat babah. Terlupa plak nak ambik dari dia..hehehe.. Tak belajar dari kesilapan lagik tuhhhh..


Wednesday, March 11, 2009

Hugs and kisses

Semalam sadisnye. Nangis dulu boleh? Korang kalau nak nangis, nangis la dulu..

Lepas ambik adam dari rumah acik baru nye, kitorg pergi kedai sbb nak beli ubat batuk cap ibu dan anak utk mamanye. Sampai2 situ nampak kete kancil umi. So kitorg park betul2 sebelah umi. Umi ada dlm kereta, anak2 dia kat dlm kedai. Umi nampak je kitorg, dia dah bukak tingkap and pintu. Tapi tak boleh nak keluar sbb kete kitorg himpit kekeke. So i took dina keluar, and umi dah hulur tgn siap2 kat tingkap dia. So servis bertukar tgn lah. Dia dpt je dina, muka umi dah merah nak nangis. So i left her and masuk kedai lah kan. Bagi can dia berdua2an ngan dina.

Adam buat apa? Adam dah say hi to umi dia, dah lari kelam kabut ke mesin toy kat luar kedai tu. Ala yg masuk duit 5 kupang, pastu pulas pulas pulas, kuar le toy tu. Tak habis2 dia dgn mesin tu. Rasa mcm nak suh tokey kedai tu buang je mesin tu lah..

Lepas beli barang kat kedai, kuar pegi kat kete umi dia. Anak2 dia semua dah masuk dlm kereta. Tgk muka masing2, semua lepas nangis. Aduhaiiii.. sedihnye hati ku. Borak2 le kejap dgn umi dia. Sedih kan kan. Mana tak sedih, duk jaga dari baby. Macam adam tu, dari baby berpampers sampai skang dah pandai tak payah pakai pampers. Emotionally attach tu dah pasti. Tapi nak buat mcmana. Kesihatan umi tak mengizinkan. So nak tak nak, mampu titis air mata je lah tgk budak2 tu.

Budak2..tolong kenang jasa umi yekkkkk..

Terimakasih umi.. U r the best..!




Tuesday, March 10, 2009

Full stop for taska

Last friday was last day for Adam and Dina at taska. Masa ambik diorg petang tu, dah appointment siap2 dgn owner taska tu nak jumpa dia. So i've told her lah mcmmana budak2 ni tak boleh nak adapt. Dia pun tau tapi dia pujuk jugak suruh tinggalkan sampai cukup bulan. Tapi since dah ada org nak jaga kan, takpe lah cikgu..

Duit tu dpt le balik tapi registration fee yg 100 tu burn. Then dia tolak cost 4 hari hantar taska tu. So dapat la jugak RM tu buat kitorg soping2 makan2 on wiken.. ;)

Tapi mana boleh nak soping. Jangkitan virus anak2 dah menular ke mama dia. Maka flat lah mama nye di rumah sengal2 badan segala. So wiken 3 hari di penuhi ngan lepakan di rumah saja. Nak keluar pun time makan saje.

Alhamdulillah ada kak ina ni yg sanggup nak jaga budak tu. Bayaran dia UP sikit dari umi, tapi tak pe lah. Asalkan anak2 serasi dgn dia, i'm fine.

Anak2ku, chaiyok chaiyok!!!

Semoga berjaya!!!


Friday, March 6, 2009

Day 3 and 4 and 5

Day 3 in taska. Adam still tak ok. KO nampaknye. Masa kitorg sampai simpang taska tu, dah boleh nampak dia kelam kabut menuju ke pagar. Keje dia duk kat luar tu, dok tgk kereta lalu lalang kat situ. Sian kan? Siannnn..

Day 3 ni, dua2 dah kena selsema. Malam masing2 badan dah dedar. Bgn pagi day 4 tu, dok rasa badan masing2. Dah panas dah. So terpaksa la EL nak make surekan diorg dua ni betul2 sihat baru boleh continue ngan taska day 5. So taska day 4 tak ada. Diganti dgn Home Sweet Home Day 4.

Seronok diorg duk kat rumah. Tapi hingus meleleh2. Dina pulak berak2. Kesiannya anak aku dua orang ni. So i've made my decision. No taska lah after this. So my plan, nak usha akak depan tu petang ni.

Dah petang2 sikit bawak la budak2 tu keluar rumah. Jumpa akak depan rumah tu. Dia ON je. Cuma sbb dia dah jaga twins baya dina kat rumah tu, so dia cakap terpulang to me lah. Dia ok je nak jaga. Ada kakak tepi rumah tu pun dia cakap nanti dia cari2kan org kat area rumah babysitter dia. So sementara tu, boleh la send budak dua org ni ke rumah akak depan ni.

Ahhhhhh..lepas satu siksa rasanya. Lepas ni nak kena kawtim ngan owner taska tu plak. Kalau boleh nak hantar adam and dina ke rumah akak tu start next week, tu pun kalau taska boleh refund sikit duit la kan. Tolak le 100 ke berapa ke. Nak tunggu cukup sebulan, rasa nye tak sanggup jiwa dan raga pikirkan budak2 tu. Menangis2 je kejenye. Mcm org trauma pun ada gakkk..

Muka2 happy tak pegi taska Day 4


Day 5 still dimulai dgn raungan budak2 dua org ni pagi2 kat taska tu. Not nice la kan, pagi2 dah moody. Tu yg bawak sampai ke petang mood mcm tu. Lagi2 plak this weekend agak long weekend lah kan. Kalau kena hantar hari selasa depan tu ke taska, confirm emosi akan terganggu..

Mak De, meh duk puncak alam le. Senang sikit hatiku... hehehe..


Wednesday, March 4, 2009

Taska Anjung Pelangi 2nd episode


Semalam by 7pm dah sampai kat taska. Budak2 hari ni takde main2 kat luar sebab PA tu baru lepas hujan rasanya. So semua melepak main2 kat dlm. Riuh dibuatnye. Masa sampai kat depan pintu tu, ada sorg budak pakai baju biru dok baring bawah meja, tak join budak2 lain. Sayunye tgk dia..emo lah aku di situ..

Dok cari adam di kecelahan kanak2 yg tgh syok main tu, eh tak ada pun. Mana dia pegi ni. Alih2 nampak dia dari dapur dgn cikgu dia. Menangis2. Ala anak mama ni. Mama baru je emo tgk budak pakai baju biru tu, ni nak buat mama emo lagik.

Me : Kenapa dia nangis cikgu?
Cikgi : Baru je nangis tu
Me : Kenapa?
Cikgi : Dia tgk budak2 ada yg dah balik. Tu yg dia nangis.

Alaaaaa sian anak mama. Dukung dia masuk kereta tu, masih teresak2 nangisnye. Adik nye pulak, kemain gembira dok babai2 ngan cikgu dia. Excited nak balik.

Me : Cikgu, adam ni tak nak berkawan ke?
Cikgi : Tak berapa nak berkawan sgt. Baru lagi tu. Bagi dia time sikit.
Me : Dina?
Cikgi : Dina pun sama. Dok ikut cikgu je. Takpe, baru lagik.

Pandai la kau kan cikgu.. nak pujuk mak bapak. Kang tak pandai pujuk, kitorg tak hantar budak2 ke situ pulak kan. Masuk dlm kereta tu, adam cakap tak nak duduk rumah cikgu, nak duduk rumah umi. Ala sayang oi, umi dah tak daya nak jaga korang. Nak buat camne..

Sejak2 adam duduk taska ni, bila dia balik rumah, manja nye agak terlebih. Langsung tak nak main lompat2 dah. Dia duduk je kepit either with me or with babah dia. Semalam dia siap suh dodoi2 dia mcm baby. Tido pun nak bawah ketiak babah. He does not look happy. Monyok je dlm rumah, tapi mulut tu bebel2 jugak la kan. Adik dia pun sama, dua tiga malam ni time tido, keje nye nak mengendeng je kat mama. Siap nak tido atas badan. Mengamuk2 kalau tak bagi.. Manjalah korang nih!

This wiken cuti panjang, kita pergi mandi kolam okeyyyyyyy..


Tuesday, March 3, 2009

Kisah Taska Anjung Pelangi

Semalam was first day adam and dina masuk Taska Anjung Pelangi. Last friday haritu, pergi survey2 taska. Tgk mcm ok jek. At least utk budak2 baya Adam, ada aktiviti yg diorg boleh buat and belajar.

Masa friday gi survey tu, adam menangis2 tak nak balik rumah sbb syok dok usha tpt tu. Siap ada gambar upin ipin kat dinding taska tu. Semalam pagi masa hantar seawal 7 pagi, ada kekucilan menangis jugak. Melekat kat kaki mama nye tak nak lepaskan. Adik dia dok perati je dia, apa kes abang dia ni menangis.

Teacher dia umpan dia dgn CD doraemon, makanye senyap lah dia. Bila dia senyap, kat muka pintu tu, adik dia dah mencebik2 dah. Ala sian anak mama. Kejap lagi kawan2 dah ramai, konfirm korang lupa kat mama nihhhh...

Taska ni, rate dia boleh tahan la. Utk baya dina, kena 230 and untuk Adam, 180. Time masa dia from 7am to 7pm. Lewat per 1 hour, kena caj 3 ringgit sejam. Antara yg terawal sampai kat taska tu pagi2, confirm la dina dgn adam. Pagi tadi hantar diorg, budak2 still tak ada lagi. Kesian anak2 mama. Tu la ofis ni buat time ofis masuk kul 8am lak tu. Kalau lewat seminit dah nak kena menjawab. So nak tak nak, pkl 7 dah kena keluar dari rumah. Eiii mencik mencik.. tukar le weh time ofis tu ke pkl 8.30..!!

Dah le budak2 tu sampai seawal pagi, balik pun ada kemungkinan yg paling lewat. Semalam sempat la sampai by 7pm, tapi petang ni nampaknye tak dapek la. Paling2 7.30pm. Alaaaaa siannyeeeeeeee... Semalam masa nak ambik adam, dia dah tercongok kat pagar taska tu. Bila nampak kereta kitorg sampai, terus jerit2 mama. Oh tidaks.. emo nye aku.. apesal rasa nak nangis nih..

Anak2ku, belajar jadi independent sikit sayang yekkkk..

Uhuk.. Tiba-tiba..Mana nak cari maid yg boleh dtg waktu siang je eh? Akan ku cuba usha kat puncak alam tu..mana tau kot ada..

Uhuk..


Friday, February 27, 2009

Apa tu?

Dalam2 sedih hati celebrate anniversary, sempat jugak main tukar2 hadiah.. hehehe.. So what did i get? Emas berkoyan2? Oh tidak..i am not a mas fan anyway. Nak beli setahun sekali pun sukar. Nak beli 5 tahun sekali pun payah. Ntah kenapa, tak kenan lah nak simpan or even nak pakai. Poyo je statement, padahal tak ada duit nak beli...hahaha..

The hadiah which i get, come with 2 years warranty and 5 years warranty on the battery. Haaaa..cuba teka koranggggggg...

Cuba pikir, barang apa yg perlu batteri?

Jeng jeng jeng...


Monday, February 23, 2009

Rela ku pujuk

Mood nak sambut anniversary dgn jayanya telah terkubur.. Sedihnyeeeee... Bad news nih

Umi adam tender surat resign..!!! Oh tidakkkk.. Katanya, kesihatannya tidak mengizinkan nak jaga adam and dina. Mmg kadang2 kalau tgk dia pagi2 tu, mmg muka tak sihat. Darah tingginye naik, kencing manis nye pun naik. Rasa nye sbb main helper dia dah masuk kolej kot. Anak dia yg sulung tu rajin sikit menolong dia, so bila anak nye masuk kolej, kurg la sorg pembantu dia.

So hari sabtu diriku kesedihan kerunsingan kemurungan nak pikirkan mana nak letak buah hatis ku itu. Ada 2 option je pun..

Satu, hantar rumah akak depan tu. Belum tanye lagi tapi ada usha ngan anak dara dia tu. Anak daranye kata, mak nye tak kisah je. Sekarang ni mak nye mmg jaga budak 2 org, twins. Baya lebih kurg Dina je. Tapi budak2 tu datang tghari sikit sbb mak nye cikgu sebelah ptg. Ni kalau akak tu sanggup jaga adam and dina, lega la sikit kan.

Dua, hantar taska. Ni yg kesian niiiiii.. Kalau adam tu ok la jugak dah boleh cakap, lapar ke, nak susu ke. Dina tu? Kalau nak susu mcmana gayak nye.. Nak tido? Macamana gayaknye.. Kesian nyeeeeeee... Tapi kalau option no 1 tak berjaya, nak tak nak, kena letak jugak kat nursery. Sedihnyeee..

Tiga.. eh tiba2 ada tiga.. tiga me resign jaga anak2 kat rumah, boleh?? Jangan nak mengada2..

This week.. minggu sedihhhh..

Arrghhhhh.... Oh umi..apalah yg dikau merajukkan di hati tuuuu...


Friday, February 20, 2009

Pagi yg indah

This morning pegi keje, cubaan mencilok by hubby telah menggabra kan sorg umat di jalan raya ni.

Masa tu lepas tol bukit jelutong tu. Korang yg lalu kat situ sure tau mcmana hebatnye jem kat situ kan. So mcm biasa.. dari belah kanan, hubby membuka langkah nak mencilok ke kiri. Alih2 ada sebijik persona ni betul2 belah kiri kitorg, di drive oleh seorang lelaki melayu ni, terus mengcrash boom bang 4-wheel drive depan dia tu! Ni confirm kes kedekut ok. Kedekut nak bagi kitorg cilok Q dia. Alih2 dia pi langgar kereta depan tu... Lepas tu yg turun dari kereta depan tu, askar lak siap pakai uniform, turun dgn mengunyah chewing gum pagi2 tu. Macam gangster gayaknye. Mau tak gabra muka umat yg melanggar tu.

So apa kitorg buat?? Kitorg blah ah..tunggu apaaaa

Salah kitorg ke? Bukan kan kan kan..


Last day HK..yippi yabedabedu

Day 4 HK, yahooooooooooooooo.. Last day!!!!!!!

Kalau korang boleh notice, belakang tu masjid


Pagi2 gi terjah kedai subenir lagi. Last minit ngabiskan duit HK.



Kat airport.. yg muka asing2 dari kitorg tu., to tourist guide kat sana.. Emil and and..sapa eh..lupa lah.. Kitorg kalau berjalan, berjalan la 6 sekawan nih.. Meh introduce sikit.. 3 dari kiri tu, sales dealer dari Ganu..Rosni namanya. 5th dari kiri, tu hazlin, mamat warranty. Sebelah dia, Asram, dari finance. Jeket merah, Aida dari HR and ujung kanan sekali tu Ina dari finance.


Kul 11am dah gerak ke airport. Yihhhaaaaaaaa... Kuala Lumpur, here i come!!!! Flight berlepas kul 2+pm. Kali ni flight MH73 is besarrrrrr.. Dah le tak ramai orang. Layan tv dia mmg syok sbb dapat 1 tv each kan. Tukar2 channel, and me layan House. Lepas makan, tido. Indahnye....


Touch down at 6pm. Dgn segera claim baggage. Then, lepas peluk cium kenkawan dari Tengganu sorg tu, off i went mencari kereta ku. Dgn kenkawan HQ, tak payah le nak peluk cium kan. Esok2 jumpa balik kat ofis, gaduh2 semula..


Sampai rumah dlm kul 7 lebih, ambik Dina. Aaaaaa..peluk peluk cium cium. Terimakasih Umiiiiiiiiii!!!


Thank you babah sebab jaga Adam!!! Lepas ni kita jalan sama2 ok.. Nak pegi mana ye??? Indonesia kahhhhh.. Soping sopingggggg... bestnyeeee..

Aku tau aku tau.. korang sure tak puas tgk gambar2 kan? Sebab gambar2 ni bukan aku yg punyaaa.. Hazlin yg punya..muehehe.. Yg from my camera, belum masuk lappy lagi daaa.. Gila malas nak cari kabel.. mintak maaflah ye kawan2.. Esok2 gambar dah masuk, i fill in the entry only with gambar, no cerita ceriti ok..

Daaaa..






Mulanya di sini

Disebabkan esok is my anniversary.. agak2 nye ada tak org nak tau mcmana kitorg bertemu? Ala..kalau korang tak nak tau pun, aku nak cerita jugak. Pedulik apa.. rasa2 nak muntah hijau, pegi cari besen. Yg kat ofis tu, tolong jgn ambik tong sampah, nanti kena marah dgn Kak nor baru padan muka..

It all happened, around 14 yrs back ke eh? Siyes tak ingat date first time jumpa. Tak mcm korang kan, sure boleh ingat exact date kan kan. Masa tu kerja kat satu company besar kat shah alam ni. Both of us dlm building yg sama, tapi lain company but same parent company. Company apa tu? Lu pikirlah sendiri ye...

Cara kitorg kenal tak ada yg special pun. Start with kirim salam. Auw..ngada2 nye nak kirim salam. Lepas tu ajak makan lunch. Pastu ajak makan dinner. Pastu ajak nonton bola sepak sama2. Pastu tolong hantarkan balik rumah dari ofis. Ngehehehehe.. syok2.. ada org datang ambik pergi kerja.. Lepas tuuuuu, dia bawak pergi jumpa mak nya. Lepas tu, dia dtg jumpa my parents. Lepas tu tunang setahun and we got married on 21st Feb 1999 di Teluk Intan, Perak.

Simple je kan? Korang punye saat perkenalan lagi mesti mcm2 kan? Cuba cite sikit. Ah kay, kay tak payah cite. Dah tau dah.. ;)

Lepas ni kita buat entry on the 21st Feb 1999 itself ok..


Wednesday, February 18, 2009

Day 3 HK...

Day 3 di HK dimulai dgn makan pagi roti dan telur. Dah 2 hari makan telur manjang. Balik rumah lepas ni, sebulan tak nak makan telur oi..


First trip, off we went to Star Avenue. Alaaaa.. yg bekas tapak tangan super2star kat atas walkway tu. Boring ah. Tak kuasa nak jalan sampai habis.. agaknye dlm quarter way je kot kitorg dah patah balik naik bas tunggu yg lain2. Pose dalam bas pun ada bagusnye..


Lepas tu Ginseng Shop. Merasa la minum teh ginseng secawan. Pahit amat. Kat sini kejap je sebab lepas tu nak gerak ke disneyland. Excited ke? Hmmmm..tak le sgt. Lain la 12-13 yrs ago masa time2 belajar dulu kan. Gile excited nak masuk disneyland. Ni..ala suam2 kuku je lah. Lain la bawak budak2 kan. Kat disney, bnyk pose dari naik ride kot. Makan pun susah wo. So korang kalau nak gi disneyland HK ni bawak budak2, payah le sikit especially pasal food kan. Budak2 bukan kira, kalau dah lapar tu, nak jugak makan.


Kat disney ni duduk lama sih! Dari lunch time sampai 8pm. Lenguh2 kaki dibuatnye. Naik berapa ride eh? Satu ride yg best and power and the rest ride yg bodoh.. Ngehehehehe.. Ada ke duk Q panjang2 dekat 45 minits, naik ride winnie the pooh..boleh boleh??? Tak adventure langsung.. Hazlin ah niiiii...



Konon mcm excited lah ni naik ride tu.. apa nama ride tah..lupa daaa.. Masing2 jerit tak hingat. Bukan jerit kengerian.. jerit sbb takut basah!!! Tak senonoh. Anak mat saleh kat tepi kitorg pelik je tgk..


Tomorrowland ni salah satu land kat Disney tu. Kat sini yg ada ride ngeri tu. Yg ride winnie the pooh tu kat fantasy land. Untuk kanak2 bawah umur tu..


Exactly 8 pm ada show bunga api. Dalam 12 minit gitu. OK ler..boleh la layan..

Kuar dari disney, perut dah keroncong. Sampai hotel around 9++ p. Lapar niiiiii.. So kitorg cari halal food area2 hotel tu. Dapat le kedai kebab Turkey ni.. sedap jugak cuma nasi dia berkanji gila.. Ni kalau balik mesia ni, memang berdendam dgn nasi niiiii..


Lepas dah kenyang, boleh la round2 shops2 kat situ. Tapi banyak kedai dah tutup. So kitorg tgk dari luar je lah. Kesiannya.. Kempunan shopping gi sana.. Baru ingat nak beli LV, Coach.. ecehhhhh.. nak mimpi pun tak dpt, apa lagi nak beli weh..


Again, kul 12 baru balik hotel. Penat gile. Mandi2 *gigih tu mandi tgh2 malam buta* dan tido ZZZzzzzzZZZZzzz...